Vuoden loppua kohti muutosmielellä

 In 2018
2-op-pohjoissavo-vuoden-loppua-kohti-muutosmielella

Markkina tasaantumassa: Kulunut vuosi on ollut asuntokaupparintamalla mielenkiintoisen vaihteleva. Alkuvuosi oli nihkeähköä, mutta vuoden loppua kohti mentäessä on erityisesti käytetyn asunnon kaupan meno tasaantunut. Ihmiset tarvitsevat jatkossakin kotia, ja niitä on oltava kohtuullisesti tarjolla. Tällä hetkellä niitä on.

Oikean hinnoittelun merkitys: Onneksi asuntoa myyvien ja etsivien ihmisten käytössä ovat useammat asuntoportaalit. Niistä on kohtuullisen helppo katsoa, mikä asunto ei kuulu tiettyyn hintaluokkaan. Asunnosta on muutaman viime vuoden aikana tullut ”kulutushyödyke”, jonka hintaan vaikuttavat useat sellaiset asiat kuin muihinkin kestokulutushyödykkeisiin. Elinkaariajattelu asunnon arvon määrityksessä on hyvä asia.

Uudistuotannon tilanne: Tällä asuntosegmentillä on mennyt erityisesti kasvukeskuksissa kohtuullisen lujaa viime vuosina. Tässä menossa on markkinaan ilmestynyt sellaisia ilmiöitä, joiden ei toivoisi pitkällä aikavälillä vakiinnuttavan rooliaan asunnon todellisen hinnan hämärtäjänä. En yksilöi näitä ilmiöitä tarkemmin, sillä viime kuukausina ilmiöt ovat olleet eri medioissa kohtuullisen hyvin esillä. Totean vain, että kuluttaja-asiakkaan on asuntoa ostaessaan perustellusti hyvä käsittää hankintansa kokonaiskustannukset.

Vuosi 2019 on muutosten vuosi: Asunto-osakeyhtiömaailmaan laajasti mullistava Asrek-hanke etenee tulevana vuonna. Tässä maailmassa tarvittava tieto löytyy vähitellen jatkossa nykyistä helpommin, osakeluettelot ja osakekirjat sähköistyvät ja asuntokauppa nopeutuu. Tämä on hyvä ja odotettu uudistus.

Asuntolainaprosessin meno sähköiseen maailmaan pankeissa, asiakaskäyttäytymisen muutos, väestön ikääntyminen, syntyvyyden lasku, vuokralla asumisen lisääntyminen sekä ihmisten valmius maksaa säästyvästä vapaa-ajasta nostaa aidon asiakaspalvelun arvoon arvaamattomaan. Tässä on haastetta koko kv-alalle.

Avoimin mielin kohti vuotta 2019: Vielä vuosia aktiivisessa työelämässä todennäköisesti työskentelevänä täytyy todeta, että eläke ei ”pelasta” tulevilta muutoksilta. Kuluvan vuoden aikana olen saanut monellakin forumilla seurata asuntokaupan kehittymistä. Olen tästä saamastani mahdollisuudesta äärimmäisen kiitollinen.

Pohjois-Savossa on takana kohtuullisen hyvä asuntokaupan vuosi, vaikka 2000-luvun huippuvuodet ovat vain vahva muistijälki asuntokauppahistoriassa. Tulevanakin vuonna ihmiset tarvitsevat itselleen kodin sekä eri elämänmuutostilanteet aiheuttavat asunnonvaihtotarpeita.

Asunnon hankkimiseen usein tarvittavalle lainarahalle maksettava hinta (korko) saattaa hiukan nousta, mutta olemme selvinneet myös olennaisesti korkeakorkoisemmissakin ajoissa lainamme maksuista. Lainan korko on vain yksi asuntokaupan osa, ja koron nousun varalta voi myös suojautua.

Omasta puolestani kiitän ja onnittelen kaikkia tänä vuonna asunnon hankkineita. Toivotan kaikki asunnon hankintaa suunnittelevat ensi vuonna aktiivisesti asuntomarkkinoille. Rakettien ampumisen jälkeen alkaa jälleen uusi hyvä asuntokaupan vuosi!

Pekka Linna, varatuomari, LKV

op-kiinteistokeskus-juristin-blogi
Recent Posts

Start typing and press Enter to search