Uusi vaiko käytetty asunto?

 In 2014
pekka-linna-juristiblogi-4

Asuntomarkkinoilla on tällä hetkellä tarjolla paljon asuntoja. Valinta useamman vaihtoehdon välillä on haastavaa, jos ei ole päätetty, millä odotuksilla asuntoa ollaan hankkimassa.

Uusi asunto on sananmukaisesti uusi: nykyaikaisella talotekniikalla, säädösten mukaisella energiataloudella, hyvällä äänieristyksellä, käyttämättömillä kodinkoneilla, uusilla pintamateriaaleilla jne. varustettuna. Yleistäen voidaan todeta, että uusi asunto uusissa rakennusteknisissä puitteissa on eri tuote kuin käytetty asunto. Näin voidaan sanoa sitä paremmalla syyllä, mitä vanhemmasta käytetystä asunnosta on kysymys. Uusi asunto luonnollisesti maksaa myös uuden tuotteen verran, mutta ostajalla ei yleensä ole remonttihuolia eikä –kustannuksia useampaan vuoteen.

Käytetty asunto on sananmukaisesti käytetty: talotekniikka on yleensä rakennusaikakaudelta, energiatalous ei yleensä vastaa 2014 vaatimustasoa, äänieristys saattaa olla vanhemmissa asunnoissa kovinkin heikkoa, kodinkoneet ovat olleet käytössä, pinnoissa on yleensä elämisen jälkiä jne. Luonnollisesti em. seikat kuvastavat asunnossa asumista, omistajan korjaushalukkuutta sekä oman aikakautensa tapaa rakentaa. Yleensä käytetyn asunnon tulee näistä ja muista hintaan vaikuttavista seikoista olla uutta asuntoa edullisempi.

Kumman tyyppinen asunto sitten kannattaa ostaa? Kysymys on hiukan absurdi, sillä asuntoa tarvitsevien odotukset asumiselleen sekä halukkuus panostaa kohteeseen taloudellisesti ovat erilaisia. ”Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä” todetaan vanhassa sanonnassakin. Asuntomarkkinoiden toimivuuden kannalta on hyvä, että markkinoilla liikkuu erilaisia ja erilaisilla asuntotarpeilla varustettuja ihmisiä. Uutta etsiville on tällä hetkellä tarjolla hyvä valikoima niin kerros-, rivi- kuin pientalojakin. Käytettyä asuntoa etsivälle löytyy useita satoja vaihtoehtoja aina uudenveroisessa kunnossa olevia kuin isojakin remonttitarpeita omaavia kohteita.

Markkina toimii kummankin tyyppisissä kohteissa, kun myyjän ja ostajan näkemykset niin hinnasta kuin muistakin kaupan ehdoista päätyvät kompromissiin. Hinta on hyvä mittari kohteen haluttavuudelle. Myynnin ensimmäiset viikot kertovat yleensä kohteen yleisen haluttavuuden normaalimarkkinassa, jos muut kaupan syntymiselle tarvittavat edellytykset ovat olemassa.

Ainekset asuntokaupalle ovat näin kesän aikaan hyvät: Korkotaso on edelleen matala, työllisyystilanne hyvä, käytettyjen asuntojen tarjonta laajaa sekä uudistuotantoa tarjolla eri puolilla kaupunkia. Asunnon oikea hintataso synnyttää kauppaa helpommin kuin ylihinnoitellussa asunnossa, olipa markkinatilanne yleisesti mikä tahansa.

Valintaa uuden ja käytetyn välillä kannattaa lopulta pohtia myös asunnon ominaisuuksien ja mahdollisten virheiden varalta. Uuden asunnon ominaisuuksia ja pientä virheriskiä haluavan kannattaa asioida uudistuotannon parissa, jos on valmis maksamaan uuden asunnon hinnan.

Pekka Linna, varatuomari, LKV

op-kiinteistokeskus-juristin-blogi
Recent Posts

Start typing and press Enter to search