Tonttijärjestelystä ja tonttivastikkeesta

 In 2018
webopkk-tonttijarjestelysta-ja-vastikkesta

Toisen maalle ei saa rakentaa: AsOy:n omistama rakennus rakennetaan aina jonkun omistamalle tontille. Tontti voi olla oma taikka vuokrattu. Kumpikin tapa on sinänsä käyttökelpoinen. Tässä kolumnissa käsittelen erästä käytännössä esiintyvää tonttijärjestelytapaa, siitä tiedottamista sekä ennen kaikkea järjestelyn vaikutusta osakkeita ostavan/omistavan kokonaiskustannuksiin.

Käytännön järjestelytapa: Joku taho ostaa/omistaa rakennuspaikan, jolle halutaan rakentaa uudiskohde. Omistaja vuokraa tontin AsOy:lle, joka maksaa tontista vuokrasopimuksessa sovittua vuokraa. Järjestelyssä on sovittu, että AsOy voi ostaa tonttia vähitellen omakseen, jos AsOy:ssä niin halutaan.

Kulujen kattaminen: Koska AsOy saa tarkoituksensa toteuttamiseen tarvittavat rahat osakkailtaan, peritään tässä järjestelyssä osakkailta tavanomaisen hoitovastikkeen (ja mahdollisen rahoitusvastikkeen) lisäksi tonttivastiketta. Vastikkeella katetaan AsOy:n tontin vuokrakustannuksia. Järjestelyssä on yleensä myös tarjottu osakkaalle mahdollisuus lunastaa omille osakkeilleen kohdistuva tontinosa velattomaksi – siten, että AsOy ostaa osuuden vuokraamastaan tontista. Kaupan jälkeen näiden osakkeiden tonttivastikkeen maksu päättyy.

Järjestelyn vaikutus osakkeiden hintaan: Tällaisella tonttijärjestelyllä on osakkeiden velaton hinta mahdollista saada näyttämään ”edulliselta” verrattuna siihen, että yhtiö omistaisi tontin, taikka vuokratontin vuokran maksaminen järjestettäisiin ”tavanomaisemmalla tavalla”.

Käytännön esimerkki: Oletetaan, että vajaan 60 m2:n kaksion hallintaan oikeuttavat osakkeet maksavat 210.000 €. Osakkeisiin kohdistuu 150 €:n hoitovastike / kk. Rahoitusvastiketta ei makseta, koska osakkeisiin ei kohdistu yhtiölainaosuutta. Tonttivastiketta osakkeista maksetaan 100 € / kk. Jos osakas haluaa päästä eroon tonttivastikkeesta, on hänellä mahdollisuus AsOy:n kevään yhtiökokoukseen mennessä ilmoittaa sitoumuksensa lunastaa osakkeisiinsa kohdistuva tonttiosuus. Lunastushinta on 390 € / am2 ts. tapauksessamme 23.400 €. Lisäksi tulee maksettavaksi kiinteistönkaupan varainsiirtovero (4 % kauppahinnasta) ts. 936 € eli yhteensä 24.336 €.

Muutama ajatus: Tällaisessa tonttijärjestelyssä ei ole mitään laitonta taikka tuomittavaa. Runsaan 10 % ”lisäys” kokonaiskustannuksiin tilanteessa, jossa tonttivastikkeen kuukausittaisesta maksusta halutaan päästä eroon, saattaa em. kaltaisessa tonttijärjestelyssä olla ikävä yllätys. Näin varsinkin, jos osakas ei ole asiaa oikein ymmärtänyt.

Ylipäätään oman kokonaistaloudellisen tilanteen arviointi on kannattavaa, sillä vastuut missä muodossa tahansa on tarkoitettu vastattaviksi. Suhteellisen korottomassa asuntokauppaympäristössä on hyvä pohtia henkilökohtaisen talouden kestokykyä myös siinä mahdollisessa tilanteessa, että rahalla on oikeasti hintansa. Samoissa olosuhteissa saattaa myös yhtiölainan lyhennysvapaa päättyä, joten asumisen kokonaisbudjetti on hyvä hallita kaikissa mahdollisissa olosuhteissa. Tällainen pohdinta osoittaa vastuullisuutta omasta elintasosta ja elämänlaadusta.

Pekka Linna, varatuomari, LKV

op-kiinteistokeskus-juristin-blogi
Recent Posts

Start typing and press Enter to search