Tontteja nihkeästi tarjolla – rakentamishalukkuutta olisi

 In 2021
pekka-linna-web-tontteja-nihkeasti-tarjolla-rakentamishalukkuutta-olisi

Asuntokauppa on käynyt kuluvana vuotena hyvin. Moni itselleen uutta kotia suunnitteleva on saanutkin itselleen uuden kodin, mutta kaikkien asuntounelmat eivät ole täyttyneet. Tämä koskee varsinkin perisuomalaista omakotitaloasumista tavoittelevia ja tällaista  asumismuotoa kasvukeskuksista etsiviä.

Korona monine seurauksineen on aiheuttanut perheasuntotyyppisten kohteiden tavanomaista kovemman kysynnän. Syinä ilmiöön ovat mm. lisäneliöiden, isompien pihojen, asumisrauhan sekä oman päätäntävallan laajenemisen kaipuu. Nämä tavoitteet toteutuvat parhaiten omakotityyppisessä asumisessa.

Viime kuukausina rakentamisen kustannukset ovat nousseet vauhdilla. Uuden omakotitalon rakentaminen on vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna olennaisesti kalliimpaa. Seurauksena on ollut uudehkojen käytettyjen omakotitalojen kova kysyntä. Kaikille ei riitä valmiita kohteita, joten katse on palannut uuden omakotitalon rakentamiseen/rakennuttamiseen.

Uuden omakotitalon rakentamiseen tarvitaan luonnollisesti tyhjä tontti taikka valmiilla heikkokuntoisella rakennuskannalla varustettu maa-alue. Tyhjiä tontteja on ainakin Kuopion kaupungin keskustaajamassa ja muutaman kilometrin säteellä sen ympäristössä varsin niukasti saatavilla. Ajelu esim. Saaristokaupungissa kaupungin omistamien tonttien joukossa kertoo selkeästi, miksi nämä tontit ovat edelleen vapaina: pois räjäytettävää kalliota on enemmän kuin kotitarpeiksi. Seuraavaa tonttijakokierros muussa suunnassa lienee vuoden 2022 syksyllä?

Oma tuntuma on, että muita kuin kaupungin omistamia valmiin rakennuskannan omaavia maa-alueita etsiviä tahoja on tällä hetkellä jonkin verran liikkeellä. Valmius maksaa 40.000 – 70.000 € sellaisesta tontista, jolla on purettavia rakennuksia on lisääntymässä? Yleensä tällaiset tilat/tontit ovat kooltaan kaupungin tarjoamia kaavatontteja isompia ja niillä on myös valmista kasvillisuutta.

Kun katsoo Suomea ilmakuvasta, näkyy paljon vihreää. Näissä olosuhteissa on kummallista, että rakennuskelpoisen maapohjan niukkuus rajoittaa uusien omakotitalojen rakentamista. Maan hankintaan ja kaavoitukseen tulisi ohjata sen verran resursseja, ettei se ole Kuopion kasvun esteenä.

Omakotimainen asuminen on sen verran monen ihmisen unelmana, että tämän unelman toteuttamisen tulisi olla mahdollista mahdollisimman monelle. Aika näyttää, mille tasolle uudisrakentamisen kustannustaso jää, kun pahin kiire rakennusmarkkinoilla hellittää. Sen kait voi kohtuullisella varmuudella todeta, että emme ole palaamassa sille tasolle, jolta lähdimme korona-aikaan.

Edelleen on selvää, että jokainen meistä tarvitsee katon päälleen näillä leveysasteilla. Riippumatta ilmaston mahdollisesta ja todennäköisestä lämpenemisestä. Kannustan jokaista omasta taikka uudesta kodista haaveilevaa toteuttamaan haaveensa. Vaikka Suomessa oma koti on kirjaimellisesti kullan arvoinen, kannattaa tähän kultaan sijoittaa.

Pekka Linna, varatuomari, LKV

juristiblogi-key
Recent Posts

Start typing and press Enter to search