Syyskesän asuntomarkkinatunnelmia

 In 2022
pekka-linna-juristiblogi-10082

”Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen” todetaan vanhassa viisaudessa. Olemme jälleen kulkemassa parin vähemmän lämpimän vuodenajan kautta uuteen kevääseen 2023.

Asuntomarkkinassa olemme saaneet elää lähivuodet erikoista & epänormaaliksikin kutsuttavaa aikaa. Useat tekijät ovat muuttaneet totuttua pelikenttää – ehkä lopullisestikin. Parhaiten uusiin olosuhteisiin toimintansa muokanneet toimijat ovat selvinneet muutoksesta parhaiten.

Kesän edetessä erilaiset tutkimustulokset ovat viestittäneet epävarmuuden lisääntymisestä maailmassa. Epävarmuus on aina vaikuttanut myös asuntokauppaan.

Erään rakennusliikkeen hetki sitten tekemässä tutkimuksessa sijainnin merkitys asunnon ostokriteerinä ei enää olisikaan ykkönen. Kärkisijan on ottanut asumiskustannusten merkitys. Tulos ei liene vallitsevissa olosuhteissa mitenkään yllättävä.

Asumiskustannukset riippuvat monista asioista, joihin voimme osittain omilla valinnoilla vaikuttaa ja osaan emme. Olemme tottuneet elämään edullisen energian olosuhteissa, jotka ovat vaikuttaneet ehkä myös suhtautumiseemme ”itsestään selviin” olosuhteisiin.

Tällä hetkellä jokainen meistä mietti tulevan talven energialaskuaan – riippumatta esim. voimassa olevan sähkösopimuksensa pituudesta taikka sisällöstä. Pohdinta vaikuttaa myös toimintaan ja toiminta myös kokonaisuuksiin energian käytön osalta.

Mielestäni on hyvä asia, että asumiskustannukset saavat ansaitsemansa roolin asuntokaupassa. Hyvin hoidettujen ja energiatehokkaiden asuntojen kysyntä kasvaa ja arvo säilyy. Toisella tavalla hoidettujen ja varusteisten asuntojen tilanne on toinen.

Jokainen meistä voi omalla tavallaan ja panoksellaan vaikuttaa asunto-omistustensa arvoon ja tulevaisuuteen. Elinkaariajattelun mukainen tapa elää ja hoitaa omaisuutta kantaa jatkossakin hedelmää riippumatta asunnon sijainnista. Kannustan pitämään huolta meidän monien arvokkaimmasta omaisuuserästä jatkossakin.

Huolenpito kannattaa, sillä heikosti hoidettu asunto-osakeyhtiö voi mennä myös konkurssin. Tällaisessa tapauksessa yksittäisen osakkaan omistuksen kohde, osakekirja. menettää hallinnan kohteensa ja osakekirja arvopaperimerkityksensä.

Pekka Linna, varatuomari, LKV

juristiblogi-key
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Välitysliikkeen velvollisuus tuntea asiakkaansa