Sähköistyvä asuntokauppa

op-koti-pohjois-savo-sahkoistyva-asuntokauppa-web

Paluu hiukan taaksepäin: Kirjoittelin aikanaan sähköistyvästä asuntokaupasta tulevaisuusnäkökulmasta. Silloin ajatus kaupan osapuolten fyysisesti – edes valtuutettujen välityksellä – tapahtuvasta asuntokaupasta tuntui etäiseltä, ehkä jopa hieman ”hörhöilyltä”.

Tämän hetken tilanne: Jo nyt voidaan itseään edistyksellisenä pitävissä kv-alan toimijoissa allekirjoittaa toimeksiannot sekä tarjoukset hyväksymisineen sähköisessä maailmassa. Ts. tarvittavat sopimukset ja muut asiapaperit on laadittu sähköisissä järjestelmissä ja allekirjoitettu sähköisten allekirjoitusjärjestelmien kautta. Näiden järjestelmien käytöllä tulevat myös rahanpesun ym. estämiseen liittyvät kv-liikkeen velvoitteet hoidettua.

Sähköinen arkistointi: Tähän sähköistymiseen liittyy sähköisen asiakirja-arkistoinnin yleistyminen. Tämäkin järjestely helpottaa paperitöitä muutoin ehken vierastavan välittäjän arkea. Omasta mielestäni aika hyvää kehitystä – tässä muutoinkin hektisessä maailmassa. Paperien ”turha” pyörittäminen on riski niin henkilötiedoille kuin asiakirjojen häviämisellekin.

Välittäjän rooli jatkossa: Kun asiakirjatyöhön liittyvät rutiinit saadaan aikaisempaa enemmän järjestelmien ja niitä hyödyntävien ammattilaissihteereiden tekemisiksi, jää asiakaspalvelun ammattilaiselle, välittäjälle, enemmän aikaa varsinaiseen myyntityöhön. Sieluni silmillä näen aivan lähitulevaisuudessa ajan, jolloin välittäjä aikuisten oikeasti ehtii paneutua asiakkaan kodinvaihtotarpeen ”täydelliseen” hoitamiseen, säännölliseen ja aktiivisen yhteydenpitoon asiakkaisiin sekä useampiin toteutuneisiin asuntounelmiin.

Odotettavissa oleva tulevaisuus: Vaikka läheskään kaikki meistä tavan tallaajista eivät ole sähköisten järjestelmien ja laitteiden faneja, on odotettavissa, että sähköinen työympäristö laajenee koko ajan. Siksi on tärkeää, että kv-alan työnantajat pitävät huolen käytössään olevien järjestelmien ajantasaisuudesta, henkilökuntansa oikeasta asenteesta sekä työntekijöiden valmiuksista käyttää näitä ”uuden maailman” järjestelmiä ja laitteita. Saman kehittämis- ja osaamisen kehittämis- ja ylläpitämishaasteen heitän myös isännöintialan suuntaan. Meillä on yhteinen intressi joustavasta ja oikeaan tietoon perustuvasta asiakaspalvelusta. Palaan tähän teemaan seuraavassa kolumnissani.

Lopuksi: Toivotaan yhdessä, että sähköisen maailman järjestelmät ja työkalut on rakennettu tavalla, joissa on riittävä tietoturva sekä toimintavarmuus. Itse uskon, että tällä alalla toimivat palveluntuottajat pitävät huolen edellä mainituista asioista – kuten Suomessa on totuttu tehtävän. Osakekaupan DIAS-järjestelmä ja maanmittauslaitoksen kiinteistökaupan järjestelmät ovat sekä turvallisia että toimivia. Näiden järjestelmien laajempi käyttöön ottaminen on kiinni vain oikeasta asenteesta, tekemällä oppimisesta ja onnistumisen kokemuksista!

Omasta kokemuksestani voin todeta, että onnistunut DIASkauppa synnytti kauppaa hoitamassa olevassa välittäjässä sangen huikean kokemuksen. Kauppa sujui kuin tanssi – kuten verkkokaupassa. Keskuudessamme on ”DIASkauppamestari”.

Pekka Linna, varatuomari, LKV

op-kiinteistokeskus-juristin-blogi
Recent Posts

Start typing and press Enter to search