Sähköisen maailman miellyttävä kokemus

Ihminen on kautta historian kertonut erilaisten ”nuotioiden” ympärillä tarinoita lajikumppaneilleen. Nämä eletyn elämän tapahtumista kertovat tarinat ovat pohjautuneet kertojan kokemuksiin elämässään. Toisinaan kokemukset ovat olleet opettavaisen kehittäviä – toisinaan taasen positiivisia yllätyksiä uuden oppimisesta. Sanotaan, ettei vanha koira opi uusia temppuja: Yli 50-kymppisenä juristina en ole koskaan rakastanut erilaisia uusia teknisiä välineitä taikka vempaimia. En varsinkaan, jos niiden kokoaminen, käyttöönotto taikka käyttäminen vaati ohjekirjan lukemista, erilaisia rekisteröitymisiä taikka tunnuslukujen/salasanojen käyttämistä. Olen enemmän ”tekemällä oppii” tyyppi!
Tänään päätin kokeilla jo pitemmän aikaan käytettävissä olevaa sähköisen kiinteistökaupan järjestelmää. Kerroin myös kiinteistökauppaa suunnitteleville kaupan osapuolille tästä ensimmäisestä kauppayrityksestä tässä kaupankäyntijärjestelmässä. Näin halusin pienentää mahdollisen ”kämmäämiseni” aiheuttamaa häpeää itselleni ja asiakkaiden myötähäpeää kokemattomuudestani. Jostakin jokainen asia on joskus aloitettava! Asiakkaat suhtautuivat positiivisen odottavasti, miten kaupankäynti onnistuu ilman fyysistä kontaktia – aikaa ja paikkaa katsomatta.
Yllätykseni oli varsin iso – itse järjestelmän osalta: Kauppakirjan laadin aivan ”perinteiseen” tapaan käytössäni olevalle word-mallipohjalle. Lähetin kauppakirjaluonnoksen sähköpostilla kaupan osapuolten tutustuttavaksi. Kun sain näin toimittamaani luonnokseen hyväksynnän parilla ostajan täsmennyksellä varustettuna, menin kiinteistökaupan sähköiseen luonnostelupalveluun ja täytin siellä vaadittavat minimitiedot. Tähän työhön kului perusteellisesti laaditun kauppakirjan tekemisen jälkeen pieni hetki. Sitten siirsin tehdyn ”minimikauppakirjan”- varsinaiset kaupan tarkemmat ehdot sisältävän kauppakirjan järjestelmään liittäen – allekirjoitusvaiheeseen maanmittauslaitoksen kiinteistökaupan järjestelmään. Kun kaupan osapuolet olivat käyneet omilla vahvan tunnistautumisen välineillä allekirjoittamassa kauppakirjan, oli pätevä kiinteistökauppa tehty. Tämä kaikki ajasta ja paikasta riippumatta – aika kätevää. Eikä tässä systeemissä tarvittu lainkaan kaupanvahvistajaa.
Tämä onnistunut tekninen kaupanteko ei merkitse sitä, etteikö kiinteistönvälittäjällä ole tulevaisuudessakin vahva roolinsa asuntokaupan asiantuntijana: Kiinteistön lailliseen ja hyvän välitystavan mukaiseen markkinoitiin tarvittavat selvitykset ja tiedot tulee edelleen hankkia, kohteessa tulee suorittaa katselmus, hinnoitella kohde oikein, laatia kohteesta laadukas markkinointimateriaali, kartoittaa kohteesta kiinnostuneet, esitellä kohdetta, hoitaa tarjousneuvottelut, olla mukana kuntoon liittyvässä tarkastuksessa, laatia kummankin kaupan osapuolen edut kohtuudella turvaava kauppakirja jne. jne.
Edellä mainittu ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö konkreettista kauppakirjaa voitaisi allekirjoittaa kaikille osapuolille ja myös välittäjälle vaivattomalla ja joustavalla tavalla. Tämä on nykyaikaa ja ensisijassa hyvää asiakaspalvelua. Tekniset järjestelmät ja työvälineet ovat hyvä apu kaikille kodinvaihtoprosessissa mukana oleville. Ne eivät kuitenkaan korvaa eivätkä nykylainsäädännön valossa voikaan korvata ihmisten henkilökohtaista panosta kauppaprosessissa. Näin toimien kodinvaihto tapahtuu ammattimaisesti ja turvallisesti.
Pekka Linna, varatuomari, LKV