Pieksämäki on vierailun arvoinen kaupunki

 In 2021
pekka-linna-pieksamaki-on-vierailun-1200x628px-web

Olen työni puolesta saanut vierailla viimeisen puolen vuoden ajan rautateiden risteyspaikkakunnalla Pieksämäellä. Jokainen paikkakunnalla käyntini on ollut Kuopiossa kymmenen vuotta asuneena vilpittömästi sanoen positiivinen kokemus. Toivottavasti koet samalla tavalla Pieksämäellä asuvana – vaikka joskus pitääkin matkustaa kauas nähdäkseen lähelle.

Pieksämäki on riittävän kaukana ja toisaalta sopivan lähellä Kuopiota, Varkautta, Mikkeliä ja Jyväskylääkin. Paikkakunnalla on ulkopaikkakuntalaisen silmin todella kattava palveluvalikoima, jota kaikkien paikkakunnalla asuvien toivon hyödyntävän laajasti. Vain sillä turvataan palvelujen saatavuus ja laajuus myös tulevaisuudessa. Kaupunki näyttää palvelujen ja keskustan laajuuden puolesta asukaslukuaan suuremmalta paikkakunnalta.

Jatkossa kaikki noin 20.000 asukkaan kaupungit joutuvat miettimään omaa elinkelpoisuuttaan ja menestystekijöitään kiristyvässä kilpailussa. Väestökehitys, asukkaiden ikärakenne, yritysten ja työpaikkojen määrä sekä palvelurakenne vaikuttavat ihmisten asuinpaikan valintaan – ehkä aikaisempaa enemmänkin. Tämä koskee myös Pieksämäkeä – eikä tätä pohdintaa pääse pakoon piilottamalla päätä pensaaseen.

Kannustan kaikkia Pieksämäellä asuvia ja sinne esim. paluumuuttoa suunnittelevia pohtimaan muutaman vuoden eteenpäin katsovalla kiikarilla, minkälaisen kaupungin haluamme. Olemmeko valmiita tekemään kaikki meidän tehtävissä olevat asiat, jotta kaupunki säilyttää elinvoimansa ja täällä on myös kaupunkiin poikkeavan mukava viihtyä ja käyttää paikkakunnan palveluja.

Kukaan meistä ei halunne Pieksämäen ajautuvan tilanteeseen, jossa paikkakunnan tulevaisuudesta päättävät muut kuin tässä kaupungissa asuvat. Itse aikanaan Salossa asuneena sekä siellä 1990-2000-luvun Nokian ”kultakauden” nähneenä olen vakuuttunut siitä, että mikään kaupunki ei saisi rakentaa toimintaansa ja menestystään vain yhden tukijalan varaan. Tämä jalka voi katketa tuulten yltyessä.

Haastan sinua Pieksämäellä asuva ja toimiva miettimään, mitkä ovat sinun asuinkaupunkisi menestystekijät nyt ja 2020-luvun lopussa? Tämä aikajänne on perusteltu, sillä tänä aikana tapahtuu ympärillämme väistämättä elämäämme vaikuttavia muutoksia. Muutosten suuntaan emme juuri voi vaikuttaa, mutta niiden nopeuteen kyllä voimme. Hyvää kesän odotusta vihreään Sisä-Savon sydämeen!

Pekka Linna, varatuomari, LKV

juristiblogi-key
Recent Posts

Start typing and press Enter to search