Pääsiäisestä pidot paranevat asunto- ja mökkikaupassakin

 In 2021
pekka-linna-paasiaisesta-pidot-paranee-web

Koronaviruksen syntymäpäivät on vietetty: Olemme runsaan vuoden ajan eläneet uusissa olosuhteissa: Olemme vältelleet kontakteja ja oppineet toimimaan toisin kuin aikaisemmin. Tämä on koskenut myös asunto- ja mökkikauppaa.

Tarjontaa on tavallista vähemmän: Markkinoille ei alkuvuoden aikana ole tullut aivan kysyntää vastaavasti myytävää. Asuntojen joukossa erityisesti perheasunnoille on ollut kysyntää – perhekeskeisessä koronavirus- ja etätyöskentelymaailmassa. Vapaa-ajankohteiden kysyntä on alkanut tavanomaista aikaisemmin. Tahdin uskotaan kiihtyvän, kun lumet sulavat lopullisesti joka niemestä ja saarelmasta.

Kaupankäynti siirtyy kiihtymisvaiheeseen: Kaikki merkit kuluvan vuoden ensimmäiseltä kolmannekselta viittaavat siihen, että tulossa on mukavan vilkas asuntokaupan ja vapaa-ajankohteiden myyntikausi. Ulkonaiset puitteet (kuten korkotaso ja työllisyystilanne) ovat hyvällä mallilla. ”Kiihtymisvaiheessa” olevaan asunto- ja mökkikuumeeseen auttaa ”lääkkeiksi” tarjottavien myyntikohteiden riittävä määrä.

Nyt on hyvä aika myydä: Asuntokaupat ovat toisinaan ketjuissa: asuntoaan myyvä tarvitsee itselleen uuden kodin ja vm. kodin myyjä taasen itselleen uuden kodin jne. Riittävä markkinatarjonta turvaa sen, että moni löytää uuden kodin tarjolla olevista vaihtoehdoista, eikä kukaan toivottavasti jää ”nollan asunnon loukkuun”.

Digitaalisuuden voima: Hyvän välitystavan ohjeen vaatimukset välittäjän kohteeseen tutustumisesta ennen markkinoinnin aloittamista sekä ostajan kohteen tarkastusvelvollisuus ovat edelleen voimassa. Ostajan mahdollisuutta tutustua alustavasti kiinnostuksen kohteena olevaan asuntoon/mökkiin voidaan auttaa erilaisilla digitaalisilla ratkaisuilla (kuten 3 D-skannaus ja etäesittely), mutta jokaisen on hyvä käydä paikan päällä tutustumassa mahdolliseen uuteen kotiinsa ja mökkiinsä. Näin kaikki ostopäätökseen vaikuttavat asiat tulevat mahdollisimman hyvin selvitettyä ja vältytään turhilta jälkimainingeilta.

Terveys on tärkeä asia: Koronapandemia ei ole vielä läheskään historiaa. Tuo pikkuinen kutsumaton vieras on luonnollisesti elämänhaluinen ja muuntautuu tätä tavoitetta turvatakseen tällä hetkellä monin tavoin.

Olemme viettäneet korona-arkea nyt runsaan vuoden ajan. Tämä aika on kohtuullisen lyhyt jakso normaalin mittaisen elämän elävän ihmisen elämässä. Jaksetaan yhdessä pitää huolta sekä itsestämme että toisistamme vielä muutama kuukausi, jotta paluu mahdollisimman normaaliin arkeen olisi mahdollisimman monelle meistä mahdollista.

Kun jaksamme perisuomalaiseen tapaan meille tunnusomaisella sisulla kulkea tämän historiallisen vaiheen ohi, paluu kiistatta entistä digitalisoituneempaan maailmaan lienee meille kaikille helpompaa.

Asuntokaupan ammattilaiset ovat valmiina toteuttamaan kodinvaihtounelmia pitäen samalla huolen siitä, että kaikki sujuu kiinteistönvälitysalaa sääntelevien normien & ohjeiden mukaisesti sekä samalla mahdollisimman terveysturvallisesti.

Pekka Linna, varatuomari, LKV

juristiblogi-key
Recent Posts

Start typing and press Enter to search