Oikealla hinnoittelulla onnistunut kauppa

 In 2016
pekka-linna-juristiblogi-31

Asuntorintamalla kevättä ilmassa: Muuttohalukkuus 2016-tutkimuksessa Kuopio nousi neljänneksi vetovoimaisimmaksi kaupungiksi muuttohalukkaiden keskuudessa. Tutkimus merkitsee Kuopion entistä selkeämpää asemaa maakuntansa ja koko itäisen Suomen kasvun veturina (SS 02.04.2016). Tämä on hieno uutinen ja ”tunnustuskin” kaupungissa harjoitetulle pitkäjänteiselle asumisen puitteiden rakentamiselle. Tällaiset olosuhteet eivät voi merkitä talousalueen asuntorakentamiselle ja –kaupalla muuta kuin hyvää.

Oikea hinnoittelu edelleen keskiössä: Markkinataloudessa tarjonta ja kysyntä määräävät toteutuvat kauppahinnat. Oikean myyntihinnan asettaminen vaatii ammattitaitoa sekä faktojen selvittämisessä että oikeaa tasoa toimeksiantajalle perusteltaessa.

Hyvän välitystavan ohjeistuksen lähtökohta hinnoittelulle on selvä: Hinnan asetannan tulee perustua tilastoista todettaviin toteutuneisiin kauppahintoihin, ja todennäköinen myyntiaika tulee arvioida asiakkaalle realistisesti.

Käytännön elämän haasteet: Käytännön elämässä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Kovin moni meistä haluaa asuntoa myydessään omistuksestaan luopuessaan mahdollisimman hyvän hinnan – myydäänhän tämä asunto tämän omistajan toimesta vain kerran. Monella meistä on toiveena, että juuri minun asuntooni ihastuu henkilö, joka olisi ehkä valmis maksamaan siitä hiukan enemmän kuin naapurista on vastaavasta saatu.

Pitkään asunnossa asuttaessa ja sitä tänä aikana eri tavoin korjatessa alkaa asunnon hintaan monesti myyjän mielessä kertyä ”tunnearvoa”, jonka tulisi hänen mielestään näkyä asunnon hinnassa. Ostajakandidaatti ei luonnollisestikaan tällaista tunnearvoa näe eikä osaa sitä mielessään hinnoitella. Toisinaan tämä tunnearvo on konkreettisesti kuluneisuutta ja arjen aiheuttamaa patinaa – joskus valitettavasti myös heikosti toteutettuja remontteja.

Välittäjällä keskeinen rooli hinnoittelussa: Kukaan meistä ei aina osu hinnoittelussa kohdalleen. Ns. perusasuntojen hinnoittelu on helpompaa kuin uniikimpien omakotitalokohteiden. Tilastot kertovat aina menneestä – tällä hetkellä osassa kohteista sellaisista kauppahinnoista, joiden saaminen vaatii maailman muuttumista olennaisesti parempaan suuntaan.

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä hinnoittelee asunnon tavalla, jossa se saadaan myytyä kohtuullisen oikealla hinnalla kohtuullisen pituisella myyntiajalla. Tässä arvioinnissa tilastot toteutuneista kaupoista ovat hyvä tuki – muun ammattitaidon ohella. Ammattilainen osaa käydä niin asunnon hinnoittelu- kuin myös välityspalvelun hintakeskustelun asiallisesti ja luottamusta herättävästi.

Kevät on pesänrakentamisaikaa: Kevät on parhaimmillaan. Nyt on hyvä aika hankkia itselle aivan uusi koti. Näissä pesänvaihtopuuhissa Kuopion talousalueella toimivat asuntovälityksen ammattilaiset auttavat mielellään!

Pekka Linna, varatuomari, LKV

 

op-kiinteistokeskus-juristin-blogi
Recent Posts

Start typing and press Enter to search