Milloinka se talo olikaan tehty?

 In 2021
pekka-linna-juristiblogi-1211_web

Milloinka se talo olikaan tehty?

Kaikki rakennettu pyritään tekemään rakennusajan määräysten ja vaatimusten mukaisesti. Ajan hammas nakertaa kaikkea rakennettua siten, että elinkaarensa mukaisesti kaikki rakennettu tulee jossakin vaiheessa korjata.

Omaa omakotitaloaan myyvä haluaa antaa omasta talostaan luonnollisesti mahdollisimman hyvän kuvan mahdollisimman hyvän kauppahinnan ja muut kaupan ehdot saavuttaakseen.

Kiinteistönvälitysliikkeen ollessa talon markkinoinnissa mukana toimitaan monenlaisen sääntelyn maailmassa. Varsinkin, jos markkinoinnin kohteena on kuluttajan asemassa oleva taho. Kuluttajaa ja hänen perusteellista pohdintaansa ja päätöstään varmistetaan sekä lainsäädännössä että erilaisilla muilla normeilla sangen vahvasti.

Olen itse parhaillaan pohtimassa isohkon lapsiperheemme käytössä olevan omakotitalon myymistä ja pienemmän/uudemman talon ostamista/rakentamista. Tämä on tarkoittanut allekirjoittaneen ja rouvani surffailua asuntoportaaleissa uudehkoja omakotitaloja ja tontteja tutkaillen. Tämä on muuten aika mielenkiintoista tekemistä!

Tässä tutkiskelussa olen kuluttajan roolissa pohdiskellut asuntojen markkinointia. Olen hakenut 2010-luvulla rakennettuja taikka uudempia omakotitaloja, koska remontointi ei tässä elämäntilanteessa ole halutuimpia vapaa-ajanviettotapojani.Huomioni on kiinnittynyt siihen, että rajaamalla haun em. ikäluokkaan on hakutuloksissa tullut vastaan aivan muunkin ikäluokan kohteita. Avatessani tällaisen kohteen kohdesivun on mieleen tullut melkoinen pettymys, sillä hakutulos ei ole vastannut hakuani.

Ymmärrän, että aikaisempina vuosikymmeninä rakennettu ja sittemmin paljonkin peruskorjattu omakotitalo ei oikealla käyttöönottovuodelle osu uudempaa hakevan hakutuloksiin. Näin vaikka kohde olisikin alkuperäistä kuntoaan olennaisesti parempi. Kuitenkaan se ei peruskorjattunakaan vastaa uutta/uudehkoa omakotitaloa?

Käyttöönottovuodella on olennainen merkitys siihen, minkä ajan vaatimuksilla ja rakenneratkaisuilla omakotitalo on rakennettu. Kyse saattaa olla rakennuksen perustustapaan, lämpöeristykseen, ilmanvaihtoon, äänieristykseen, palokatkoihin, ikkunamateriaaleihin ym. liittyvistä asioista. Näissä asioissa on vuosikymmenien aikana tapahtunut olennaista parantumista.

Mielestäni on asiakkaan kunnioittamista tarjota myynnissä olevaa kohdetta sellaisilla tiedoilla, jotka antavat kohteesta oikean kuvan. Tällä tavalla kohteesta kiinnostunut voi tehdä ostopäätöksensä oikeilla tiedolla ja taloudellisilla seuraamuksilla.

Tätä kolumnia kirjoittaessani uudehkojen omakotitalon kauppa käy kohtuullisen hyvin lähes koko Suomessa. Hyvällä sijainnilla ja hyvässä kunnossa oleville omakotitaloille löytyy ostajan maksukyvyn ollessa kohdallaan myös rahoitusta ja vakuutusturvaa.

Kaikessa reaaliomaisuuden omistamisessa on tärkeää pitää jatkuvasti tarvittavalla huollolla ja korjauksilla huolta rakennuksista. Elinkaariajattelun mukaisesti rakennuksesta huolta pitäen siihen on mahdollisessa myyntitilanteessa kiinnostusta – vaikka kohdetta tarjotaan myyntiin aivan oikeilla tiedoilla.

Pekka Linna, varatuomari, LKV

juristiblogi-key
Recent Posts

Start typing and press Enter to search