Milloin kohteen myynti voidaan aloittaa?

 In 2014
pekka-linna-juristiblogi-6

Asuntoaan myyvällä on joskus kiire. Asunto pitäisi saada myyntiin heti. Tavoite toteutuu, jos asunnon markkinoinnin aloittamiseen on varauduttu ennalta hyvin.

Kiinteistönvälittäjän kautta asuntoa myytäessä asettaa välityslainsäädäntö selkeät rajat markkinoinnin aloittamiselle: Asuntomarkkinointiasetukseen on kirjattu asiat, jotka välitysliikkeen on asunnon markkinoinnissa asiakkaille kerrottava. Tiedot ovat kohteen ominaisuuksia kuvaavia perustietoja, kuten huoneluku, pinta-ala, sijainti jne. Alan lainsäädäntö pitää sisällään myös välittäjälle asetetun selonottovelvollisuuden ja säännökset välitysliikkeen vastuusta tekemistään markkinointitoimista.

Selonottovelvollisuus on lainsäädännössä ja hyvän välitystavan ohjeistuksessa määritelty kohtuullisen laajaksi. Myyjä turvautuu välittäjään asuntokaupan asiantuntijana. Ostajaa taasen suojataan niin asuntokauppalaissa kuin maakaaressakin monin tavoin. Välittäjän yhtenä päätehtävänä on turvata kummallekin kaupan osapuolelle sekä juridisesti että taloudellisesti turvallinen kauppa.

Markkinointi katsotaan alkaneeksi, kun asuntoa tarjotaan yleisesti ostettavaksi – olipa markkinointikanava mikä tahansa. Tätä nykyä kaikki ammattimaisesti kv-toimintaa harjoittavat markkinoivat kohteitaan eri internetportaaleissa ja pääosa myös sanomalehdissä. Markkinointi katsotaan alkaneeksi, kun kohteesta voidaan ottaa vastaan tarjouksia.

Jotta kohde olisi myyntivalmis, tulee siitä olla välitysliikkeessä olemassa kaikki lainsäädännön ja hyvän välitystavan ohjeistuksen mukaiset selvitykset ja asiakirjat. Kaikkia näitä ei yleensä ole mahdollista saada samana päivänä. Näin on esim. asunto-osakkeen myyntiin tarvittavan isännöitsijän todistuksen ja tilinpäätöstietojen osalta. Myös kiinteistöllä olevan rakennusoikeuden selvittäminen ja sillä sijaitsevien rakennusten piirustusten hankkiminen vaativat yleensä aikaa. Tämän lisäksi on usein monta muutakin selvitettävää ja varmistettavaa asiaa ennen kuin sitovaa tarjousta voidaan ottaa vastaan.

Myyjä haluaa kohteestaan hyvän hinnan. Jotta tämä tavoite toteutuisi, kannattaa markkinoinnin esitöihin varata riittävästi aikaa: hankkia tarvittavat asiakirjat, kuvata kohde ammattitaidolla, laatia esite huolella, selvittää kohteen ostajapotentiaalia sekä hinnoitella kohde oikein markkinaan nähden.

Mennyt kesä ja kulumassa oleva syksy ovat hyvää asuntokaupan aikaa. Varsinkin asuntoaan isompaan vaihtavalla on nyt hyvä tilaisuus kohtuullisella välirahalla väljentää asumisolojaan. Tarjolla on kohtuullisen hyvä määrä erilaisia ja erihintaisia asuntoja ympäri Pohjois-Savoa. Korkotaso on edelleen alhainen, alueemme työllisyys kohtuullisen hyvä sekä Kuopio jatkossakin maakuntamme kasvava palvelukeskus.

Kuopiossa rakennetaan edelleen viime vuosien tahtiin. Alueemme sisältä uusiin koteihin muuttavilla on hyviä asuntoja tarjottavana käytettyä kotia etsiville. Tässä tilanteessa on hyvä lähteä raikkaissa syyskeleissä hankkimaan uutta asuntoa!

Pekka Linna, varatuomari, LKV

op-kiinteistokeskus-juristin-blogi
Recent Posts

Start typing and press Enter to search