Mikä näissä asunnoissa oikein maksaa?

 In 2015
pekka-linna-juristiblogi-16

Elämme markkinataloudessa: Suomi on melko tyypillinen läntinen markkinatalousmaa: pääosa hyödykkeistä ja palveluista hinnoitellaan vapaan kilpailun olosuhteissa. Asuntojen tarjonta ja kysyntä määrittelevät yleisellä tasolla hyvin pitkälle hintatason, jolla kauppaa saadaan aikaan.

Konkreettiset hintatekijät: Kysyntään vaikuttavat luonnollisesti asuntoa haavelevien ihmisten taloudellinen tilanne, asuntoon tarvittavan lainan hinta, ostajakandidaattien edellytykset ja odotukset asumiselleen, asuinalueen palvelutaso sekä uudisrakentamisessa rakennettavissa olevan maan saatavuus.

Mikä on tilanne em. suhteen juuri nyt? Taloudellinen tilanne koko Suomen mittakaavassa on yhdellä sanalla sanottuna haasteellinen. Rahan hinta määräytyy rahoitusmarkkinoilla. Korkotaso on tällä hetkellä historiallisen alhainen, joten asuntoa ostava pääsee tällä hetkellä lyhentämään lainaa melko hyvin ja aikaisessa vaiheessa.

Asuntomarkkinoilla on oltu varovaisia jo useamman vuoden ajan. Tällä faktataustalla asuntojen oikealla hinnalla on kaupaksi menon kannalta olennainen merkitys. Karrikoiden voitaneen todeta, että suomalaisessa asuntomarkkinassa maksetaan asunnoista suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin aina ”sama” hinta: Kun korkotaso on korkea, asuntojen hintojen on joustettava, jotta maksukyky riittää niiden ostamiseen. Matalamman korkotaso taasen pääomittuu osittain asuntojen hintoihin, koska ostajien maksukyky riittää korkeampiin kauppahintoihin?

Sijainti ja kunto jatkossa keskeisiä hintatekijöitä: Palvelutarjonnan keskittyessä on asuntojen kysyntä keskuksissa jatkossa entistä aktiivisempaa suhteessa alueisiin, joilta palvelut vähentyvät. Tämä trendi näkyy myös maakunnassamme. Vesistöisessä maakunnassa vesistön tuntuma aivan oman asunnon lähellä on nyt ja jatkossa hintaan kohottavasti vaikuttava seikka.

Asunto-osakeyhtiömuotoisessa asumisessa rakennuksen kokonaiskunto ja yhtiön taloudellinen tilanne entistä enemmän alkavat vaikuttaa osakkeiden hintoihin. Näin on jo osassa asunto-osakeyhtiöitä käynyt. Asunto on edelleen kestokulutushyödyke, mutta kestävinkin rakenne ja rakenneosa tulee jossakin elinkaarensa vaiheessa uusimis/korjaustarpeeseen.

Kevätaurinko piristää asuntokauppaa: Olipa talouden suhdanne mikä tahansa, aurinkoiseen ja lämpimään kevät- ja kesäaikaan tehdään aina suhteessa eniten kauppaa. Meillä täällä Suomessa on aina leudohkon talven jälkeen jälleen uusi aktiivisuuden sekä uusien suunnitelmien ja hankkeiden vuodenaika.

Asunnon vaihtamiseen kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa, keskustella oman pankin kanssa sekä kuunnella asuntokaupan ammattilaisia. Asunnon omistus- ja rahoitussuhde ovat sen verran isoja asioita ja pitkäaikaisia yhteistyösuhteita, että tähän prosessiin kannattaa hankkia kunnollinen yhteistyökumppani. Hyvää ja aktiivista asuntokauppasesonkia toivottaen!

Pekka Linna, varatuomari, LKV

op-kiinteistokeskus-juristin-blogi
Recent Posts

Start typing and press Enter to search