Koronaruisketta asuntokaupalle

 In 2020
pekka-linna-juristiblogi-2812_web

Takana poikkeuksellinen vuosi 2020: Keväällä 2020 vieraaksemme saamamme idän tuliainen säikäytti osan kotinsa myyntiä suunnittelevista, osan asuntokaupan ammattilaisista sekä pienen osan uutta kotiaan itselleen miettivistä. Kokonaisuudessaan vuodesta 2020 tuli kelpo vuosi niin perinteisen asuntokaupan kuin erityisesti vapaa-ajankohdekaupan osalta. Kevään muutaman viikon notkahdus asuntokaupassa juostiin kiinni loppuvuodesta. Edelleen keväästä saakka jossakin muodossa olleet liikkumisen rajoitukset saivat monet toteuttamaan ehkä pitkäänkin suunnittelemansa vapaa-ajan kohteen hankinnan.

Asuntokauppa kävi ihmeen hyvin: Asuntokaupan peruselementit työllisyys, rahoituksen saatavuus & hinta ja asuntojen tarjonta markkinoilla olivat koko vuoden kohtuullisen hyvällä tasolla. Kotoilu, etätyömahdollisuudet sekä tarve lisäneliöistä saivat monet vaihtamaan kotiaan.

Rokotukset ovat alkaneet: Vuoden 2020 vaihtuessa on maahamme saapunut ensimmäiset erät idän vieraan karkottajaksi tarkoitettua rokotetta. Osa terveydenhuollon ammattilaisista on jo konkreettisesti rokotettu. Realistisesti tulee kuitenkin todeta, että elämme sulan maan aikaa ennen kuin rokotusmäärät maassamme ovat tasolla, joka synnyttää laumasuojaa. Tuohon hetkeen saakka on syytä noudattaa kuuliaisesti viranomaisten antamia ohjeita ja käyttäytyä vastuullisesti.

Rokote normalisoi asuntokauppaa? Uskon, että rokotteiden olemassaolo ja odotus sellaisen konkreettisesta saamisesta lähitulevaisuudessa vilkastuttavat asuntokauppaa. Suurin ”rokotevaikutus” tulee olemaan kotinsa myyntiä suunnittelevien osalta, sillä epävarmuus tulevasta on heijastunut eniten tähän tahoon. Kun asunnon myyjän ei tarvitse miettiä mahdollista hintaepävarmuutta, kotiaan katsomaan tulevan mahdollisesti tuomaa tartuntaa, muuton aiheuttamaa terveysriskiä taikka muutakaan sinänsä ymmärrettävää epävarmuustekijää, saadaan markkinoille nykyistä parempi tasapaino kysynnälle ja tarjonnalle. Markkinatalous pääsee toimimaan sille kuuluvalla tavalla.

Miten käy vapaa-ajankohdekaupalle: Uskon vahvasti, että kevätkesällä 2020 vilkkaana alkanut vapaa-ajankohdekauppa on vilkasta myös jatkossa. Tulevaisuudessa etätyömahdollisuudet, ostajakunnan vaurastuminen, vapaa-ajankohteita omistavien luonnollinen ikääntyminen, rahoitusmahdollisuudet sekä kohtuullinen tarjonta tarjoavat hyvät puitteet vilkkaalle vapaa-ajankohdekaupalle.

Mitä vuodesta 2020 opimme? Ehkä isoin oppi oli se, että ihmisen on mahdotonta varautua kaikkeen elämässä eteen tulevaan täydellisesti ja että, kaikella tässä maailmassa on aikansa. Vuosi 2020 opetti meitä kohtaamaan lähimmäisemme osittain eri tavoilla kuin aikaisemmin. Osalle tällainen elämä jätti läheisyyden ja kasvokkaisen tapaamisen kaipuun. Josko vuonna 2021 voimme jälleen vuoden edetessä tavata enenevästi läheisiämme saman pöydän, saunan taikka kylpytynnyrin puitteissa? Ja ehkä myös vuonna 2021 hankitussa itselle uudessa kodissa taikka vapaa-ajanviettopaikalla?

Pekka Linna, varatuomari, LKV

juristiblogi-key
Recent Posts

Start typing and press Enter to search