Homekoiratutkimuksista

 In 2017
opkk-homekoiratutkimuksesta

Hometta ilmassa: Viime aikoina on mediassa ollut esillä tietyn ikäkauden asuntojen sisäilmahaasteet sekä tälle alalle jo melkeinpä vakiintuneesti homeesta. Home on vakava asia, jos sitä on väärässä paikassa: Juustossa se on usein hyvästä, mutta ihmisten asumuksissa pitkäaikaiseksi kumppaniksi pesiytyessään haitaksi. Suhtaudun henkilökohtaisesti tietylle homeelle aikaisemmassa työssäni altistuneena ja tästä oireita tietyissä ympäristöissä saaneena homeeseen vakavasti.

Homeen olemassaolosta: Hometta on aina keskuudessamme. Kosteissa olosuhteissa ja erityisesti syksyllä kasvustojen lahoamiskaudella sitä esiintyy tavanomaista enemmän elinympäristössämme. Asuntokauppaprosesseissa haitallinen home on syytä löytää riittävän ajoissa, jotta vältytään niin taloudellisilta kuin inhimillisiltä tragedioilta.

Miten home voidaan löytää? Usein home havaita aivan aistinvaraisesti: tavanomaisesta poikkeavasta hajusta, silmien kirvelystä, hengitystieoireista ym. Mutta toisinaan ihmisen tavanomainen havainnointi ja aistiminen eivät riitä paljastamaan tätä asumista ja elämistä haittaavaa ilmentymää. Usein tarvitaan tarkempaa asian selvittämistä. Kysymys kuuluu, mikä on se tapa ja tekniikka, jolla home mahdollisesti havaitaan. Rajoitan tarkasteluni tässä suhteessa vain ilmiöön, joka on viime aikoina lisääntyvästi astunut tähän selvitystyöhön ts. homekoirat. Ottamatta kantaa siihen, onko homekoirien käyttö hyvästä taikka pahasta, avaan aihetta muutamalla käytännön elämän kokemukseen ja havaintoihin liittyvällä näkökulmalla.

Homekoiratutkimuksesta yleensä: Koiran hajuaisti on ihmisen vastaavaa olennaisesti parempi. Siksi tiettyjä koiria on alettu opettaa etsimään mahdollista hometta asunnoista. Elävässä elämässä homekoiraa ohjastaa joskus muutoinkin rakennusalan ammattilainen (esim. ammattilaiskuntotarkastaja), mutta toisinaan rahaa toiminnasta odottava koiraihminen. Jokainen voi tykönään miettiä, kumpi ohjastamistapa tuottaa oikeampia tutkimustuloksia ja kykyä tulkita saatuja tuloksia. Toiseksi elävä elämä on osoittanut, että toisinaan homekoiraksi kutsuttu koira on löytänyt hometta sieltä, missä sitä rakenteet myöhemmin avaten ei ole ollut – ja toisinaan ollut löytämättä sieltä, missä sitä sitten rakenteita avatessa on ollut. Valistunut kysymys kuuluukin, onko homekoiratutkimus koskaan ainoana tutkimuksena riittävän luotettava tutkimus rakennuksen kunnosta?

Homekoira – pientalossa: Omakoti- taikka kiinteistömuotoisessa paritalossa homekoiratutkimuksen tekeminen on yksinkertaisempaa kuin AsOy:n omistamassa rakennuksessa, koska rakennuksen omistaa ja sitä hallitsee yleensä sama taho. Omistaja voi antaa oikeuden homekoiratutkimuksen yhteydessä taikka sen havaintojen jälkeen luvan avata/tutkia/porata rakenteita, jos näin hyväksi katsotaan. Yleensä omistaja näin katsoo, jos homekoira on merkannut jonkin kohdan. Näin mahdollisilla jatkotutkimuksilla saadaan tarkempi selvyys rakennuksen kunnosta. Tällaisia rakenteisin ulottuvia tutkimuksia tulisi tehdä muutenkin hiukankin vanhemmissa pientaloissa. Pankitkin näyttävät monin paikoin ottaneen rahoituspäätöksen ehdoksi kuntotarkastuksen/tutkimuksen suorittamisen.

Homekoira – AsOy:n omistamassa rakennuksessa: AsOy:ssä osakkeita omistava ja sillä perusteella huoneistoa hallitseva voi luonnollisesti tilata huoneistoonsa homekoiratutkimuksen. Ikkunat ja korvausilma-aukot sulkien ja liesituuletin täysillä ollen tehty tutkimus tuottaa yleensä homekoiramerkkauksia, mutta ratkaisevaa huoneiston ”tuomiolle” on selvittää, mikä on koiran merkkauksen lähde: rakenteessa oleva ongelma, ulkoilmasta korvausilman mukana tullut ”ulkohome” vaiko sisäilmassa oleva tunkkaisuus. Tämä on erityinen haaste tilanteessa, jossa homekoirien havaitsemien ilmiöiden johdosta rakennuksen omistava AsOy ei ryhdy mihinkään toimiin. Rakenteiden avaamiseen ja porauksiin kun vaaditaan AsOy:n lupa. Pahimmillaan koirilta hometuomion saanut osakkeenomistaja kantaa osakkeidensa hallinnan kohteena olevan huoneiston osalta raskaan ja joskus perusteettoman homehuoneiston maineen. Asiasta tiedon saaneen kiinteistönvälittäjän on kerrottava tämä havainto ostajakandidaatille. Arvatenkin tällainen asia ei lisää ostohalukkuutta.

Oma suositus: Homekoiratutkimuksille tulisi luoda oma tutkimusstandardi, koirien ohjaajien tulisi olla rakennusalan ammattilaisia ja tutkimuksista laadittavien raporttien tulisi olla oikein tulkittuja. Ja tutkimusta tehtäessä luontaisia korvausilmakanavian ei saisi tukkia eikä tutkimusta tekeviä koiria palkita keksillä merkkauksen jälkeen.

Pekka Linna, varatuomari, LKV

op-kiinteistokeskus-juristin-blogi
Recent Posts

Start typing and press Enter to search