Asuntomarkkina normalisoitumassa

 In 2022
op-koti-ita-suomi-asuntomarkkina-normalisoitumassa-web

Koronan ”vauhdittama” asunto- ja mökkikauppamarkkina on palaamassa 2010-luvun keskimääräiseen vauhtiin. Korkotason, energian ja ruoan hinnan nouse sekä osittain em. juurisyynä oleva Ukrainan sota ovat luoneen asuntokaupalle olennaisesti pariin aikaisempaan vuoteen verrattuna erilaiset olosuhteet. Tämä ei ole yksinomaan huono asia, sillä hiukan kuumemmassa markkinassa tulee myös ylilyöntejä – hinnoittelussa ja hätäisissä ostoissa.

Olemme palaamassa normaalimpaan tilanteeseen asuntomarkkinassa: Lainarahalla on kohtuullinen hinta. Asunnon vaihtamisessa mennään jatkossa hallitusti askel kerrallaan pienemmästä asunnosta isompaan. Energia maksaa tulevaisuudessa aikaisempaa enemmän. Ruoka tuskin merkittävästi halpenee tulevaisuudessakaan. Tarjontaa asuntomarkkinassa tulee jatkossa olemaan hyvin, kun myyntiä tällä hetkellä pohtivat myyjät tarjoavat omistuksiaan oikealla hinnalla ostohousut jalassa markkinassa liikkuvien ostettaviksi.

Ostajavetoisessa markkinassa oikea hinnoittelu on erittäin tärkeää. Oikean hinnan asetannassa on vertailukaupoissa palattava vähitellen koronaa edeltävien vuosien tasolle? Myyntiä suunnittelevilla saattaa olla vielä mielessään toive naapurin muutamia kuukausia siten omastaan saama kauppahinta, mutta nykytilanteessa hinnan on kaupan aikaansaamiseksi joustettava? Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä on kodinvaihtohankkeessa kullan arvoinen yhteistyökumppani.

Kohoavat elämisen kustannukset on hyvä ottaa huomioon itselle uutta kotia etsittäessä. Kaikkea liikenevää tulovirtaa ei kannata laittaa kiinni asumiseen, sillä elämässä on muutakin rahoitettavaa kuin asuminen. Pankki on hyvä kumppani tässä keskustelussa sekä erilaisten koron nousuun varautumiskeinojen valinnassa.

Myyntiaikojen pidentyessä ja tarjonnan lisääntyessä ostajilla on paria aikaisempaa vuotta enemmän aikaa tutustua eri vaihtoehtoihin ja pohtia päätöstään. Kauppaprosessissa vierellä kulkeva välittäjä auttaa kodinvaihdon pulmissa sekä pyrkii mahdollisimman hyvin optimoimaan ”liikkumisen” nykyisen ja tulevan kodin vaihtoprosessissa.

Asunnon myyminen ja ostaminen on iso päätös. Jotta kaupan jälkeen kummallakaan kaupan osapuolella ei tule ”kauppakrapula”, on kauppaa hyvä suunnitella kunnolla: Teettää kohteessa asiantuntijan tekemä kuntoon liittyvä tarkastus/tutkimus. Käydä tarjousneuvottelut maltillisen perusteellisesti, sillä kauppakirja laaditaan pääasiassa hyväksytyn tarjouksen mukaisin ehdoin. Laatia kauppakirja ammattimaisesti. Ymmärtää, mitkä ovat kaupan kummankin osapuolen oikeudet ja velvollisuudet.

Julkisuudessa on esitetty ennustetta asuntojen hintojen romahduksesta. Hintataso pysynee kohtuullisen vakaana, kun me kaikki teemme kaikkemme, jotta tällä alueella mahdollisimman monella on työtä & sitä kautta luottamusta tulevaan. Tehdään siis joululahjaostokset oman alueen kaupoista verkkokauppojen sijaan. Kaupallista joulukuuta!

Pekka Linna, varatuomari, LKV

juristiblogi-key
Recent Posts

Start typing and press Enter to search