Asuntokauppahellettä kesällä 2021

 In 2021
pekka-linna-juristiblogi-3006_web

Olemme saaneet nauttia epätavallisen pitkään todella lämpimistä säistä. Näyttää vahvasti siltä, että nämä lomalaisille otolliset olosuhteet olisivat myös jatkumassa. Suomen kesä osaa joskus yllättää – positiivisestikin. Olosuhteet kotimaan matkailuun, kotoiluun, mökkeilyyn sekä ylipäätään elämästä nauttimiseen ovat kohtuullisen mukavat.

Kulunut vuosi 2021 on tähän saakka ollut kohtuullisen vilkasta asuntokaupan aikaa. Uudesta kodista haaveilevia ihmisiä on ollut hyvin liikkeellä. Kauppaa on tehty aktiivisesti. Osalle kotia etsivistä ei ole uutta asumisen vaihtoehtoa löytynyt, koska asuntojen tarjonta ei kaikin paikoin ole vastannut hyvää kysyntää. Nyt on hyvä aika myydä, jos myynti on muun elämäntilanteen puitteissa ajankohtaista.

Olosuhteet asuntokaupalle osittain nihkeästä tarjonnasta huolimatta ovat olleet ja ovat edelleen kovin suotuisia: korkotaso on matala, työllisyystilanne on hyvä, uudistuotantoa rakennetaan kasvukeskuksiin ennätyksellisen paljon sekä usko oman talouden tilaan & sen kehittymiseen on vahvaa.

Markkina ei kuitenkaan ole näin helteelläkään niin ”kuuma”, että ostajat olisivat valmiita maksamaan ”mitä vain” saadakseen haluamansa asumisen vaihtoehdon itselleen. Nykymaailmassa on kovin helppo katsoa asuntoportaaleista, mikä kohde ei selvästikään hintansa puolesta kuulu ns. joukkoon. Asunnon sijainnilla, kunnolla sekä varustasolla on edelleen tärkeä roolinsa hinnan määrittelyssä.

Finanssivalvonta on huolissaan suomalaisten velkaantumisesta. Huoleen on aihettakin, mutta asuntolainoituksessa jo nykyisen noudatettava maksukyvyn arviointi nykyistä olennaisemmalla korkotasolla tehtävine stressitesteinen on riittävä. Myös vakuuskäsittely vakuuksien sääntelyn mukaisine arviointeineen turvaa lainasuhteen kumpaakin osapuolta. Kokemus on osoittanut, että asuntolainoista ei huonompinakaan taloudellisina aikoina ole aiheutunut luottotappioita. Kohtuullisen asuntolainan myöntäminen & ottaminen on jatkossakin turvallista ja rationaalista toimintaa.

Onko asuntokaupassa tapahtumassa muutoksia syksyä kohti mentäessä? Olemme eläneet korona-aikaa runsaan vuoden. Kokonaisuudessaan korona ei ole ollut estämässä  asuntokauppaa. Monet asiat ovat tehostuneet (digitalisoituneet), kauppaa suunnittelevat tahot ovat olleet enemmän tosissaan, kotoilu on lisääntynyt sekä pitkäänkin myynnissä olleet asunnot löytäneet ostajansa korona-aikana.

Uskon, että koronan helpottaessa asuntomarkkina ”normalisoituu” hiukan rauhallisemmalle tasolle – ainakin osassa maatamme. Uusi koti ostetaan yleensä elämäntilanteessa tapahtuvan muutoksen olosuhteissa. Näitä olosuhdemuutoksia tapahtuu jatkossakin. Uusi koti kannattaa ostaa silloin, kun sen ostamiseen on tarve – riippumatta vallitsevista ulkoisista olosuhteista. Koti kun ostetaan ensisijaisesti asumista ei sijoittamista varten. Lämmintä asuntokauppakesää kaikille asunnon myynti- ja ostotarpeessa oleville!

Pekka Linna, varatuomari, LKV  

juristiblogi-key
Recent Posts

Start typing and press Enter to search