Asuntokauppa normalisoituu poikkeuskevään jälkeen

Elämme keskikesän aikaa, jona olemme saaneet nauttia pitemmän aikaa ulkoisesti Suomen oloihin nähden kohtuullisen lämpimistä ilmoista. Tällainen pitkähkö hellejakso on ollut näillä leveysasteilla suhteellisen poikkeuksellinen vieras.
Loppukeväästä saakka maassamme olleen ”idän vieraan” asuntokauppaa haastavin vaihe näyttää menneen ohi. Ensin outo vieras säikäytti myyjiä, sitten osan välittäjistäkin ja lopuksi muutamat ostajatkin. Vaikutus oli näin kesän edetessä ainakin Pohjois-Savon mittakaavassa kohtuullisen lyhytaikainen ja mieto, sillä kesäkuussa kaupankäynti on ollut helteistä. Paikoin kuukauden aikana tehdään ennätyksiä osassa kiinteistönvälitysliikkeissä.
Syitä viime viikkojen kehitykseen on tullut mietittyä moneen otteeseen: Asuminen on näillä leveysastella ihmisen perustarve, jota pyritään tyydyttämään mahdollisuuksien mukaan kohtuullisessa määrin kaikissa olosuhteissa. Edelleen mahdollisista poikkeusoloista huolimatta osalla ihmisistä elämäntilanteet muuttuvat tavalla, joka vaatii muutoksia asumiseen. Näihin asumisen muutoksiin me kv-alalla toimivat olemme pyrkineet vastaamaan muuttamalla toimintatapaamme asiakaslähtöisemmäksi, parantamalla digitaalisia palvelujamme sekä huolehtimalla siitä, ettemme ole olleet levittämästä virusta asiakkaisiimme ja työkavereihimme. Tätä työtä jatkamme edelleen kesän edetessä.
Kodinvaihdon mahdollistava rahoitusjärjestelmä on toiminut ja toimii hyvin; korkotaso on alhainen; työllisyys on kokonaisuudessaan hyvällä tasolla ja talous on toipumassa kevään jarrutuksesta. Koko kevään ja kevätkesän aikana on ollut tarjolla kohtuullinen määrä uusia pesäntekopaikkoja, vaikkakin osassa asuntoja kysyntä on ylittänyt tarjonnan. Asuntomarkkina on sopeutunut tarjonnan ja kysynnän muutoksiin joustavasti.
Hintatasoon kevään lyhyt ”häiriötila” ei ehtinyt juurikaan vaikuttaa. Sijainnilla ja asunnon kunnolla on edelleen iso vaikutus kysyntään ja hintatasoon. Koronapandemia ei muuttanut miksikään maassamme etenevää kaupungistumista, siihen liittyvää palvelujen keskittymistä, väestön määrän ja ikärakenteen muutosta sekä maaseutualueiden vähittäistä hiljenemistä.
Tuleva syksy tulee näyttämään, miten pitkä koronaviruksen ”varjo” on sekä yleiselle taloudelle että asuntokaupalle. Jos talous yleisesti saadaan jälleen hallittuun kasvuun, velkaantuminen hallintaan sekä asuntokauppaa suunnittelevien tulevaisuususko realistiselle tasolle, tulee asuntokauppavuodesta 2020 kokonaisuudessaan kohtuullisen hyvä.
Kaikilla asioilla on sekä hyvät että huonot puolet. Kulunut kevät on osoittanut, miten sopeutuvainen ihminen maapallolla elävänä lajina on ollut. Yhteiskuntamme on sopeuttanut nopeasti toimintaansa sekä talouden jarruttaessa että taasen jälleen varovaisesti kiihdyttäessä. Oma toiveeni on, että kaikki asuntokauppaan vaikuttavat tahot olisivat tekemässä sellaisia toimia, jotka edesauttavat normaalia asuntokauppaa. Kun markkinoilla on tosimielessä toimivia myyjiä, tosiostajia sekä hankkeita rahoittavia tahoja, asuntokauppa toimii varsin normaalisti. Tehdään yhdessä hyvä asuntokauppakesä.
Pekka Linna, varatuomari, LKV