ASUNNON KUNTIOTARKASTUSTEN LAATU KIRJAVAA

 In 2017
pekka-linna-juristiblogi-51

Helsingin Sanomat 22.03.2017: Valtakunnan isoimmassa sanomalehdessä oli tänään artikkeli, jossa todetaan mm. seuraavaa: ”Mikään laki tai säädös ei määrittele sitä, mitä asuntokaupassa käytettävän kuntotarkastajan pitää osata”. Syvemmällä artikkelissa todetaan em. ajatuksen sisällöstä seuraavaa: ”Melkein kuka vain voi olla talojen kuntotarkastaja. Alkuun pääsee alle 200 eurolla, jolla saa kosteusmittarin ja toiminimen. Sitten vain tarkastamaan.”

Suomalaisten varallisuus on kiinni kodeissa: Näillä leveysasteilla on ainakin talviaikaan melkeinpä pakko asua kohtuullisen hyvin rakennetuissa kodeissa – tulipa ilmastonmuutos taikka ei. Valtaosalla suomalaisista on keskeinen osa henkilökohtaisesta varallisuudesta kiinni asunnoissa. Siksi tähän aihepiiriin on suhtauduttava asiaan kuuluvalla hartaudella – kuten ainakin alan ammattilaisten kuuluisi tehdä.

Maankäytön ja rakentamisen sääntely on tiukkaa: Suomessa osataan maankäyttöä ohjata kaavoituksella ja muilla säädöksillä. Maata ei enää valmisteta, joten sen vaihdantaa ja käyttöä säännellään tarkasti. Ja sitä tarkemmin, mitä enemmän rakennettavasta maasta on niukkuutta. Kiinteistöjen vaihdanta on niin ”pyhää”, että paperisessa muodossa tapahtuvassa vaihdantaprosessissa on perinteisesti tarvittu ulkopuolista tahoa, kaupanvahvistajaa.

Rakentamisessa suomalainen byrokratia esiintyy parhaimmillaan ja pahimmillaan – riippuen kunnasta ja siellä asiaa hoitavista henkilöistä. Kiteyttäen voidaan todeta, että uudisrakentaminen ja vähänkään laajempi voimassa olevan rakennuskannan korjaaminen elättää ison joukon metsänomistajia ja virkamiehiä. Periaatteelliselta kannalta tämä on hyvä asia, mutta mistä sikiävät edelleen erityisesti julkisessa käytössä olevat kosteus- ja homevaurioiset rakennukset?

Kuntoa selvittävien tutkimusten villi maailma: Yhdyn Hesarin artikkelin otsikkoon. Erilaisia ja eritasoisia kuntoa selvittäviä tutkimuksia tekevien henkilöiden ammattitaidossa, moraalissa ja yleisessä asenteessa rakennusten vaihdantaa suunnitteleviin osapuoliin on käytännössä liikaa kirjavuutta. Ääripäässä on se vanha kirves & mies-yhdistelmä – tällä alalla muodossa mittari & mies – heikolla moraalilla ja vastuulla varustettuna sekä toisessa päässä rakennusalan huippuammattilainen tarkoituksenaan oikeasti selvittää tutkittavan rakennuksen todellinen kunto.

Tulevaisuusajatuksia ja –toiveita: Kannatan vahvasti rakennusalan, isännöinnin ja kiinteistönvälitysalan ammattilaistumista. Asuntojen osalta ollaan niin isojen asioiden ääressä, että tämän kentän tulisi olla vain tosiammattilaisten toimintakenttää. Kodinvaihtoasioissa voidaan parhaimmillaan kokea todella ylivertainen asiakaskokemus, kun kaikki kauppaprosessin vaiheessa sujuvat niin kuin siellä kuuluisassa Strömsössä. Pahimmillaan kaiken taikka ainakin pääosan kodinvaihtoprosessissa mennessä pieleen on kaupan osapuolten edessä vuosien riitely, siihen liittyvät taloudelliset ja henkiset menetykset sekä ääretön pettymys elämän suurimman oikeustoimen epäonnistumisesta. Itse kiinteistönvälitysalan ammattilaisena toivon, että jokainen kotia vaihtava saisi olla mukana ensiksi mainitun kaltaisessa kodinvaihtoprosessissa.

Pekka Linna, varatuomari, LKV

op-kiinteistokeskus-juristin-blogi
Recent Posts

Start typing and press Enter to search